Нов патриарх през март

06 ноември 2012 в 09:57 2254 1

През март 2013 година ще стане известно името на новия български патриарх.

Това съобщи професорът богослов от Софийския университет Иван Желев  пред Дарик.

Проф. Желев обясни, че предстои състав от четирима старши митрополити да свика съвещание на Светия синод, на което да бъда избран заместник на починалия патриарх, който да поеме управлението на Българската православна църква до избора на нов патриарх.

„Тогава Синодът ще избере във възможно пълния си състав наместник председател на Светия синод, който да организира избора. По новия устав трябва в четиримесечен срок да бъде избран новия патриарх на България. Тъй като началото на поста другата година е в средата на март, вероятно в самото начало на март ще бъде направен този избор, а веднага с избора става и канонизация”, допълни професорът.

„Ще бъдат поканени представители на всички православни църкви, някои глави на църкви ще дойдат за този случай, защото това е една възможност още на място след самия избор да се запознаят с бъдещия си колега, поместник на православна църква”, уточни той. 

Проф. Иван Желев съобщи още, че кандидати за поста са всички, които отговарят на условията. „Някои могат да си направят отвод, поради здравословни или други причини. Един от митрополитите - Пловдивският митрополит Николай, няма възрастта, двама нямат стажа - отново митрополит Николай и Доростолският митрополит Амбросий в Силистра. Останалите са потенциални кандидати”, каза богословът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!