Как се избира патриарх на Българската православна църква

Точната процедура според устава на БПЦ
Обновена: 6 ное 2012 10:58 | 6 ное 2012 10:27,
42
Как се избира патриарх на Българската православна църква
Снимка: арихв, Булфото

Българската православна църква (БПЦ) - Българска Патриаршия се управлява от Свети Синод, а всяка епархия - от своя архиерей, който носи титлата митрополит. Върховен ръководен орган на Българската православна църква - Българска Патриаршия е Светият Синод, който се състои от Българския патриарх и епархийските митрополити.

От 4 юли 1971 г. негов председател е Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски. БПЦ има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

Устройството и управлението на епархиите се определят с Устав, одобрен на епархийски събор и утвърден от Светия Синод.

Законодателната власт в Българската православна църква - Българска Патриаршия се упражнява от Църковния събор, който се състои от архиереите и от избрани по реда на устава клирици и миряни. Новият Устав на Българската православна църква - Българска патриаршия е приет от 6-ия Църковно-народен събор на 11 декември 2008 г., обн. в изв. бр. "Църковен вестник" от 9 януари 2009 г.

Изборът на патриарх, както и условията, на които трябва да отговаря, са регламентирани в глава 4, раздел II на църковния устав.

Избираемият Български патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от: архиереите - всички митрополити и епископи на Българската православна църква - Българска Патриаршия; по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители - шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири (Рилски, Бачковски и Троянски), избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири - един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

След смърт на патриарха на БПЦ Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав. Постът се заема за една година на ротационен принцип. Който и да е на този пост, уведомява за кончината поместните православни църкви, президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя и ръководи делата на БПЦ до избирането на наместник-председател, което трябва да стане в 7-дневен срок от смъртта на патриарха.

Избраният наместник-председател заедно със Светия Синод извършва необходимото за насрочването и провеждането на избор на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца.

След смъртта на патриарх Кирил през 1971 г. ловчанският митрополит Максим е избран за наместник-председател. Точната дата на Патриаршеския избирателен събор определя синодът, който изпраща окръжно до митрополитите да свикат във всяка епархия в определен неделен ден епархийските избиратели.

При кворум от две трети от списъка на епархийските избиратели под председателството на митрополита или определено от него с писмена заповед духовно лице, с тайно гласоподаване и мнозинство повече от половината от присъстващите се избират петима представители на епархията - трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия - шестима клирици и четирима миряни.

Светият Синод разпорежда на игумените на ставропигиалните манастири и средните духовни училища да изберат по един свой представител, също така разпорежда всеки епархийски митрополит да определи и двама представители на епархийските си манастири -един монах и една монахиня. Всички те участват в Патриаршеския избирателен църковен събор.

Светият Синод на заседание най-малко седем дни преди определения ден за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, с тайно гласоподаване и мнозинство от две трети от членовете си, избира трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията. Когато един или двама митрополити получат необходимото мнозинство, гласоподаването се повтаря до избирането на още двама или един с мнозинство две трети от членовете на Светия Синод.

Когато двама митрополити получат по равен брой гласове, гласоподаването се повтаря само за двамата, докато един от тях получи мнозинство повече от половината от гласовете на всички митрополити. За произведения избор се вписва изложение в кондиката на Светия Синод.

Изборът на партиарх става на Патриаршеския избирателен църковен събор, свикан от Светия Синод в Синодалната палата в определения неделен ден. След проверка за редовността на избирателните писма на избраните и определени членове на Патриаршеския избирателен църковен събор и в случай че присъстват най-малко три четвърти от всички членове на избирателния събор, наместник-председателят на Светия Синод след молитва към Бога открива Патриаршеския избирателен църковен събор.

След откриване на заседанието наместник-председателят обявява имената на тримата кандидати за патриаршеския престол, избрани от Светия Синод, и приканва членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор да изберат с тайно гласоподаване един от тримата.

Гласоподават всички присъстващи членове на избирателния събор. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит. Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство по ал. 2, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове.

При равни гласове гласуването се повтаря. За извършения избор се съставя Акт, който се вписва в кондиката на
Светия Синод и се подписва от избирателното бюро и членовете на Събора, след което наместник-председателят закрива Патриаршеския избирателен църковен събор.

Екземпляр от Акта се предоставя на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит. Светият Синод отслужва благодарствен молебен и извършва интронизацията на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит, който поема правомощията, свързани със званието му.

Светият Синод съобщава името на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит на предстоятелите на Поместните православни църкви, президента на Република България, председателя на Народното събрание и
министър-председателя и го оповестява на обществеността.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: БПЦпатриарх Максим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Лошо преди 11 години
Ние - бившите членове на БКП и ДС, сме увредени хора. Едно мислим, друго говорим и трето и четвърто вършим. Ние сме изключително опасни. За нас лъжата е водещото. Ние никога не сме обслужвали интересите на държавата. Ние винаги сме експлоатирали държавата за свои частни интереси. Ние винаги сме слагали чадъри над едрите престъпници, като сме ги обвявали за важни разузнавачи. Oрганизираната престъпност е тайно създадена от структурите на Д.С. а бивши наши служители насочват действията на престъпните синдикати и ръководят задкулисно бизнеса им. - Серафим Стойков бивш шеф на архива на Държавна сигурност.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
koito nai mnogo krade toi shte bade patriarx.
34
0
 
2
 
! Отговори
Гого преди 11 години
Мафиотска работа
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
все тая, така или иначе е или ще стане агент на ДС..
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za pariarh Slivenski Ioanikii, za nov Mitropolit na Slivenska eparhiq Sionii
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
to koi shte bade patriarh .....ami koi ot episkopite shte stame mitropolit v osvobodenata mitropoliq ot noviq patriarh ...a..?
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли поне един да е без агентурно настояще или минало. Пиша настояще защото действащите агенти не са осветлени. Има ли начин поне при такъв важен избор да не може да се прикриват действащи агенти и те да не бъдат допускани нито като кандидати нито в изборната колегия
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Митрополит Гавриил е единствения с необходимите качества!... Интелигентен и истински достоен свещеник и без агентурно минало.
28
5
 
3
 
! Отговори
Графа преди 11 години
Кирил ще е новия патриарх !!!
27
2
 
1
 
! Отговори
ФЕН преди 11 години
ЕЙ ДРУГАРЮ КУТЕВ ПАК СИ ТУК БУБОЛЕЧКО
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kato gi gledam tezi al4ni goveda okolo maksim mi se povra6ta
25
5
 
11
 
! Отговори
МИРЯНИН преди 11 години
МНОГО МОЛЯ СВЕТИТЕ ХОРА НА БПЦ ДА ПАДХОДЯТ СЕРИОЗНО И ОТГОВОРНО ПРИ ИЗБОРА НА ПОДХОДЯЩ ЧОВЕК ЗА ПАТРИАРХДА НЕ СЕ ПОДВЕДАТ КАТО БОКО-ТИКВАТА ПРИ ИЗБОРА НА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ И ДА НИ СЕ СМЕ Е ЦЯЛОТО ПРАВОСЛАВИЕ, ТА И КАТОЛИЦИТЕ.ЛЕКА МУ ПРЪСТ НА ПАТРИАРХ МАКСИМ - СВЯТ ЧОВЕК БЕШЕ...
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Патриарха го избраха още като дойде лицето шмуселсон известен под името алексей 2 ри патриарх на русия назначен от фсб преди кгб и имащ анатема от тихон московски
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАМЕСТНИКЪТ ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЪЧЕН ОТ ---3-ната коалиция !---СИГУРЕН СЪМ !
22
6
 
15
 
! Отговори
ЗА ФИНАЛНИЯ ИЗБОР: преди 11 години
..СА НЕОБХОДИМИ ,МИНИМУМ ТРИМА КАНДИДАТИ, ИЗБРАНИ ОТ ЦЪРКОВНИЯ СЪБОР!АКО И ТРИМАТА СА БИВШИ ЧЕНГЕТА НА ДС/БКП И РУСКИ ПРОТЕЖЕТА...ТЕЖКО НА БЪЛГАРИЯ!НЯМА ДА СТЪПЯ В ЦЪРКВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФЪФ Бг ,НЯМА ---ИЗБОР ,има ---НАЗНАЧАВАНЕ ,ЗАЩОТО ВСИЧКО Е ---ПОЛИТИЗИРАНО !!
20
0
 
7
 
! Отговори
попа преди 11 години
само не избирайте стъкления поп Колю.така се и събират поповето що не вземат да го изгонят от църквата тоя тиквиник.
19
0
 
8
 
! Отговори
мирянин преди 11 години
Брей, то папа се избирал по-лесно.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледай ги какви са охранени. Това от молитви ще да е.
17
0
 
4
 
! Отговори
до 9, Иво преди 11 години
Силистренска=Доростолска