За патриарх Максим с доброта и смиреност

Спомени за Негово Светейшество от родното село Орешак
6 ное 2012 21:09,
53
За патриарх Максим с доброта и смиреност
Книга за съболезнования по повод кончината на патриарх Максим е отворена в Светия синод. Снимка: БТА

Утре в родното село на патриарх Максим - Орешак, ще бъде обявен еднодневен траур, съобщи за БТА кметът на селото Христо Терзиев.

Жителите на Орешак със сълзи на очи си спомнят срещите с Негово Светейшество патриарх Максим. Всяка година на 15 август, когато се отбелязва празникът Голяма Богородица, той идваше в Троянския манастир, за да даде своята благословия на миряните.

"Чувствам се като всеки православен българин след загубата на нашия патриарх. Бог да го прости. Нека Бог приеме душата му в я упокои във вселенията на праведните", заяви пред БТА игуменът наТроянския манастир дядо Григорий.

"Всички ние в храмовете, всички православни християни в този момент трябва да се молим на Бога за душата на Негово светейшество", добави той.

Още по темата
Игуменът ще запомни патриарх Максим с неговата вяра, скромност, мъдрост и разсъдителност относно всички църковни дела.

"Той беше човек, който желаеше всичко да стане с добро, по възможно най-добрия начин за църквата и милееше за нея", каза още дядо Григорий.

По думите му Негово светейшество е много тясно свързан с Троянската света обител. Той е роден в село Орешак, приел е светото кръщение в манастира, като малък е отраснал в двора му, където още като ученик е идвал да помага.

"Винаги оглавяваше богослужението на храмовия празник на манастира. До последно се интересуваше от делата тук. За това разговаряхме и когато за последен път се видяхме в Правителствена болница преди неговия рожден ден", допълва игуменът.

Всеки обитател на Троянския манастир си спомня за посещенията на патриарх Максим в Светата обител и за неговата доброта и смиреност.

Пенка Костова от обслужващия персонал на манастира сподели пред БТА, че действително любимото място на Негово светейшество за почивка е бил Троянския манастир, където понякога оставал със седмици.

"Беше благ човек, много ми е мъчно", едва говори със сълзи на очи възрастната жена. С думите "угриженост и топлота" свърза образа на патриарха и Йоана Средкова, която продава свещи в едно от магазинчетата в манастира.

Добри чувства към патриарха и неговите роднини пази в себе си и жената, която живее срещу родната му къща - Йовка Дацин. При нея дори е отсядал шофьорът на българския патриарх.
Друг съсед - Пенко Дюлгяров, разказва, че преди 20 години на рожден ден на патриарх Максим в родната му къща се събрали всички митрополити.

"Като идва тук, той се спираше да говори с възрастните хора, насядали на пейките пред домовете си и тогава влизаше в къщата си. Местните го знаят като добър човек. Уважаваха го хората", сподели още Дюлгяров.
Много спомени пази 84-годишният Михаил Минков. По думите му благодарение на патриарх Максим в България няма разколничество.

Относно това къде ще бъде погребан патриарх Максим местните хора считат, че трябва да е в родното му място. Това обаче ще реши Светият синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
странно същество е българина убвинява всичко но не и себеси А ТИ БЪЛГАРИНО КАКВО НАПРАВИ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ЦЪРКВАТА ЗА СЕМЕЙСТВОТО СИ ТА СИ ТАКА ВЕЧНО МРЪНКАЩ
41
0
 
11
 
! Отговори
някой преди 11 години
Бог да прости Негово Светейшество!
40
0
 
3
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
До Пастафарианец Храбър-NAISTINA LI SI TOLKOVA PROST ???
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хайде да избират новия и да канонизират Ванга, тя е моя духовен водач
38
2
 
12
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 11 години
В зависимост от условията отстояваше българското.Беше достоен Човек, Българин и Патриарх.до 41Не всичко е физически труд.Духовността е необходима вътрешна потребност, която ни прави човеци.А иначе.....той и вола работи..
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Братя ***, не плюйте по нашият патриарх. Иначе и ние ще плюем по вашият ходжа като умре.
36
1
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Това че се плаща всичко наистина е много грешно. През 1980г. кръстихме синът ни на Рилският манастир и платихме само свеща. Това с плащането на свещените ритуали дойде с "демокрацията", както и всички останали простотии. 39 иска да каже, че църквата по начало трябва да бъде по-близо до хората и техните неволи.
35
2
 
7
 
! Отговори
Свилен преди 11 години
До 39 и 40. Вие двамцата какво искате от един Патриарх да направи за вас? Да ви уреди на високоплатена работа? Подобни въпроси като вашите задават единствено невярващи хора, хора които ходят на църква само на Великден и Бъдни вечер. Поредните отчаяни люде, вечно чакащи някой друг да направи нещо за тях!
34
11
 
6
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 11 години
Kakво е таботил този човек? Кофражист, арматурист, инженер, сервизен техник? Забил ли е един пирон през живота си? Едно болтче завил ли е? Защо хората, които създават благата са анонимни, а този дядо е навсякъде?
33
1
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
Те,румънците УБИХА Чаушеско и жена му,забрави ли?Такъв *** народ сме!
32
1
 
4
 
! Отговори
Ети преди 11 години
Бпц исках да напиша долу но като се ядосам бъркам букви
31
13
 
6
 
! Отговори
ети преди 11 години
За светец искали да го канонизират разбойниците от бцп, какво нахалство както винаги,кога и на кого е помогнал,какво добро е видяла Бг от него та светец бе,я се застреляйте,тоя самовлюбен ***,айде за там си беше,най сетне,че беше решил да векува тоя търгаш и агент,ама лошото е че си остави ученици като него,и сега следва 2ра серия :ученик на дявола
30
2
 
22
 
! Отговори
ННББ преди 11 години
БОГ ДА ПРОСТИ И ВЕЧНА ПАМЕТ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ! НЕКА ПОЧИВА В МИР! СКЪРБИМ ЗА НЕГО!
29
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Медиите промиват мозъци.Как пък нито една медия не спомена за това, че изборът на Максим е фалшифициран?Хората са се пуснали по течението и това е.
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие сте ***, пълни!! Максим бил доносник. Толкова сте затъпяли, че ви е време за урок..
27
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистите са ***.Този не беше българин.
26
6
 
8
 
! Отговори
Istinata преди 11 години
Kak ne vi e sram da hulite I sled smarta imeto na Balgarskia Patriarh. Vie balgari li ste? Kade e vlasta triabvashe dosega da ima obiaven vsenaroden traur ne samo v seloto na Patriarha. SRAM za nas kato nazia ako tova se dopusne. Politizite ni sled kato ne uvazavat Balgarskia Patriarh niama I da pokazat uvazenie kam balgarskata nazia. Zatova I Dogan si pozvoliava takova slobodumstvo.
25
14
 
9
 
! Отговори
Декрет на ДС преди 11 години
"Полковник Максим посмъртно беше повишен в чин генерал."
24
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистите са анатемосани.
23
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той и Ленин "имаше добри очи".Но изби милиони.Много знаете кой какво крие зад "добрите си очи".