Патриарх Максим до последно пишеше речите си!

Опелото ще е в събота или неделя, предположи богослов
6 ное 2012 14:40,
5
Патриарх Максим до последно пишеше речите си!
Снимка: архив, БТА

Вероятно тази събота и неделя ще са опелото и погребението на българския патриарх Максим.

Това предположение направи богословът проф. Иван Желев - бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, предаде БТА.

Той изрази надежда, че "след най-много четири месеца ще се радваме на един достоен български патриарх, който да е донякъде на равнището на патриарх Максим".

Проф. Желев каза, че е бил началник на кабинета на патриарх Максим, бил е негов преводач и определи Негово светейшество като изключителна личност.

Патриарх Максим беше "изключително ерудиран човек, пишеше си до последно словата, речите на една от старите машинописни машини, не допускаше до себе си хора, които биха го дискредитирали и държеше на църковния мир", каза проф. Иван Желев.

Богословът добави, че патриарх Максим никога никого не е охулил, но "беше доста хулен".
Решение за погребението на патриарх Максим ще вземе Светият синод на БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
piopi57 преди 11 години
и новия патриарй ще е ченге!бог няма да опази църквата!затова пък ще се стрят джамии!дали те са правилните пастири?познайте ги по делата им!
17
2
 
7
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 11 години
Много некоректни писания имаше днес по адрес на Патриарха. Не зная колко са основателни, но той живя в "казармено" социалистическо време и поведението му е съответстваше на тогавашната действителност. В настоящето-поддържаше баланс в църквата и отстояваше с достойнство нападки и хули.До злостно пишещите : Ако някой от вас е непогрешим, има основание да критикува. Съществуват ли такива ??
16
1
 
15
 
! Отговори
Марта преди 11 години
Вечна памет на Български патриарх,служи на народа си и Църквата в най-трудните години - комунистически и атеистически, и след 1989 г. - пак атеистически и размирни,вилнеят враговете на Църквата и на българската идентичност! Винаги е правело впечатление богатият език, изискания, а точен и изразителен начин на изразяване на патриарх Максим, показваха неговата богата душевност!Друго поколение!Езикът е свързан с мисленето и личността!Какви ли са пишещите хулите подолу??-Дежурните атеисти, дановисти
15
8
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
За човек покойник или добро или нищо! За комунистческо ченге и доносник само презрение. Да гори в Ада!!!!
14
5
 
4
 
! Отговори
Послушан Милиционеро преди 11 години
Патриарх Максим беше "изключително ерудиран човек, ......, не допускаше до себе си хора, които биха го дискредитирали .......", каза проф. Иван Желев. Като е такъв,защо допуска до себеси ченгета от ДС като теб и почти всички митрополити!!!??? Ами...защото са му колеги /доносници/ !
13
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Стига злодействахте!Починал човека и пак се намират гадове да плюят!Засрамете се!Вас и смъртта не ви спира!
12
3
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Писал, писал и станал патриарх интересно другите отчета къде са изчезнали за тях нито дума а ????????????????/
11
1
 
3
 
! Отговори
Отчето преди 11 години
Отечееее.
10
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на смъртния си одър агент Максим написа последния донос за на-близкия си човек. Амин Халелуя да живее Бог и ДС!
9
0
 
17
 
! Отговори
еее преди 11 години
Бог да го прости и ако има грехове да го съди, смирете се поне пред смъртта. Няма нужда от цинизми и простотия в подобни теми. Какъв бил, какъв не бил, свършило вече.
8
0
 
14
 
! Отговори
Ан преди 11 години
Съгласна съм! Границата на добрия тон премина в махленска гавра. Това единствено говори за ниската култура на пишещите и всички хули се връщат като помия върху пищещия неверни глупости! Бъдете доблестни, интелигентни и въздържани!
7
5
 
21
 
! Отговори
Спрете се! преди 11 години
Гнусни сме и пред живите и пред умрелите. Не сте го познавали (аз също), но коментирате. Да, писал е на машина, но е имал какво да напише. А охлюви без история пред компютрите колкото щеш. И там ще си останат. За ДС пък да не говорим - не му е било необходимо да е доносник, защото е донасят тези, които искат да се издигнат за сметка на другите, а той накъде да се издига?! Да донася за Иисус ли? Малко се посмирете. Не е излишно.
6
18
 
26
 
! Отговори
Бърнс преди 11 години
Изумително е колко време, енергия и средства се хвърлят на вятъра за едни суеверия, наречени "религии". Организираните религии (в това число Църквата) в действителност се занимават с търговска дейност и нейните бюстители осъществяват шамански ритуали по ценоразпис, експлоатирайки хорската глупост и суеверност. Това на практика си е чиста измама.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
алоо журналята,оставете стареца на мира вече,*** ***
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОСТА ДОНОСИ ЩЕ ДА Е НАПИСАЛ НА ТАЯ СТАРА МАШИНА ЗА 98 ГОДИНИ.
3
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писал на старата машина щото на новите не им разбира то и акъл се иска, мда един изключителен човек ритна камбаната като съвсем обикновен простосмъртен, на кое да вярваме на думите или на фактите аман от големи клечки
2
1
 
16
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Хубав човек беше Максим,кротък.Те и за това се бяха ...качили на главата му някои от владиците и правеха каквото си...искат,а той не смееше...дума да им каже.Сега,след неговата...кончина(мир на душата му),всички да се...покаят и да помнят,че с доброта,търпение и...разум,може и патриарси да...станат.
1
12
 
8
 
! Отговори
ДС преди 11 години
И доносите. Браво. Молодьец.