Митрополит Неофит: Патриарх Максим винаги ще бъде наш духовен отец

  • 08 ноември 2012 08:51

  • 2036
  • 3
Митрополит Неофит: Патриарх Максим винаги ще бъде наш духовен отец
©

Очите на всички са тъжни и скръбни, а очите, които ни наблюдаваха и ръководеха, са вече затворени. Това заяви по БНТ митрополит Неофит на архиерейската заупокойна св. Литургия в памет на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Ние сме изпълнени със скръб, но не неутешима, защото, според нашата вяра, ние трябва да изпращаме своите покойници с помирение, каза той. По думите му, Дядо Максим е бил пример за всички и е управлявал църквата правилно. Той винаги ще бъде наш духовен отец, каза митрополит Неофит. А миряните го определиха като "златен човек", като "баща".

Изключително миролюбиво и братолюбиво се държеше той в Светия синод. Той се стараеше всички църковни въпроси да се решават с консенсус, без спорове и напрежение.

При предстоящите избори за патриарх на Българската православна църква не трябва да се допуска да има напрежение сред кандидатите и в Синода. Този важен за светата ни църква и за целия ни народ въпрос трябва да бъде решен с достойнство, каза още той.

Последвайте канала на

2036 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
6 upravlenie

2013.01.23 | 11:15

1
Breeeeeeeee ti si mnogo naqsno s mitropolitite,ama sigurno ne znae6 kak da se prekrasti6 i koe e lqvo i dqsno?????????Q si pomisli znae6 li??? Az vikam ti da stane6 mitropolit i togava vsi4kata 6te nie nared,a?Gotov li si?
свещеник от Русе

2013.01.23 | 11:27

3
За разлика от теб е наистина по компетентен защото казва истината и я подкрепя с документирани факти, а не плещи ей така празнословия като теб - подлога на ченгето от ДС, баба ти Неофита.
misiqta nevazmojna

2013.01.23 | 11:15

2
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ: 1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански e на 62 години и също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми. Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност 1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. 7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи. 8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. 10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома. 11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.

Добави коментар

Водещи новини