Патриарх Максим и след смъртта си засрами сръбските владици

Гонейки материалното, забравят, че скромността е основата на християнството
13 ное 2012 22:16, Елка Василева
119
Патриарх Максим и след смъртта си засрами сръбските владици
Патриарх Максим. Снимка: архив, БТА

Българският патриарх Максим и след смъртта си успя да засрами повечето български, а и сръбски владици, пише сръбският вестник „Прес“.

По повод отвореното завещание на патриарх Максим изданието посочва, че за 40 години Максим не е придобил нищо за себе си, защото не е имал лична банкова сметка, нито автомобил, апартаменти, вили, земя... Цялото му „богатство“ се състои от много стар ръчен часовник и пишеща машина, която купил през 1968 г. Пари също не са открити, тъй като от месечната си заплата от 680 лева оставял по 100 лв. за лични нужди, а останалата част десетилетия наред давал на дом за деца с увреждания в София, като за това почти никой не е знаел.

Източници на „Прес“ казват, че списъкът с ценни неща в завещанието на някои сръбски духовници би бил много дълъг. Според социолога на религията Мирко Джорджевич завещанието на българския патриарх е отражение на неговия живот.

„Патриарх Максим беше известен със скромността си. За разлика от него в завещанията на някои наши владици биха се оказали богатства, на които биха завидели и много богати хора. Не е нормално парите на бедните вярващи да се оказват накрая обърнати в разкошни дворци или луксозни коли, с което най-известен е владика Качавенда и неговият дворец, който наричат сръбския Версай. Такова угаждане на тялото чрез комфорт и разкош не е добре и от духовна гледна точка“, казва Джорджевич.

Подобно е мнението и на религиозния анализатор Живица Туцич.

„Епископите са земният образ на Исус Христос и винаги трябва да мислят дали той би се возил в такива луксозни автомобили или би живял в разкошни дворци. Ако нашите епископи са забравили, той е влязъл в Йерусалим на магаре“, казва Туцич.

„Резиденцията не трябва да е такава, че владиката да се срамува, но не бива да издава ненужен лукс, несъответстващ на времето, в което много хора са бедни“, смята той.

Според сръбския социолог Невен Цветичанин нито църквата, нито епископите са съобразили поведението си с обществената и икономическа криза.

„За някои владици като че кризата не съществува и те се изхвърлят с луксозни коли и правят нови Версаи, а от другата страна имат вярващи, които едвам свързват двата края. Като че в надпреварата за материалното сръбските владици забравят, че скромността е основата на християнството, което може да отблъсне вярващите. Затова ги съветвам да се вгледат в примера на патриарх Максим, само по този начин могат да убедят обществото, че за тях моралът е по-важен от парите“, казва Цветичанин.

Източник на „Прес“ измежду първите хора в Сръбската православна църква разкрива, че и в самата църква има разделение на материалисти и духовници, като първите имат надмощие. Източникът посочва, че сръбският патриарх Ириней не крие, че това много го тревожи.

„Прес“ публикува списък с колите на сръбски владици:

- Шабачки Лаврентие - „Ауди A6"
- Зворничко-тузлански Василие - най-ново „Ауди A6"
- Сремски Василие - „Мерцедес 200" E клас
- Банатски Никанор - „Шкода Супърб“
- Врански Пахомие  - джип „Компас спорт“
- Жички Хризостом - „Пасат"
- Тимочки Юстин - „Ситроен C 5".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
патриарх Алексий преди 5 години
Как не ви е срам да лъжете. Този съчинен материал ми попадна едва сега по една случайност и съм отвратен, как е възможно подобни манипулации. Покойният п. Максим остави 2 апартамента на племеницата си в София, единия от които на ул. "Оборище"!!!, а за дарението му във въпросния дом не бяха и чували. Колко скромни хора познавате, които обичат "Чивас ригал", напимер?! Сега Бог да го съди, но ние да не тиражираме измислици.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Придобий е думата, не придобих- сгреших я.
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не създавайте допълнително съблазън! И за това ще отговаряме пред Христа. Вместо един друг да си помагаме да не осъждаме, а да се поправяме сами себе си, ние с какво се занимаваме!? "Придобих мирен дух и хиляди ще се спасят около теб". Около нас колко ли ще се спасят?!!!
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига глупости, богатството не е порок, освен ако ние самите не се оставим да ни заслепи и води в живота! Самите св Николай, св Василий Велики и още много са били супер богати, но за тях цел в живота е духовното богатство и душевно спасение, а парите са ги използвали по нужда и предназначение! Плюс това магарето за онова време е било луксозно "возило"!
89
5
 
1
 
! Отговори
ОТВРАТЕН СЪМ ОТ ТИЯ! преди 11 години
ЕТО ЗА ТОВА ЩЕ ИМА РАЗКОЛ И РАЗПАД НА СВЕТАТА НАША ЦЪРКВАЩОТО КАЧЕСТВЕНИТЕ ХОРА И СЛУЖАЩИ С ПРОГОНЕНИ ОТ НЕЯ ОТ ЗЛИ И СРЕБРОЛЮБИВИ ФАРИСЕЙ, ГАДНЮХИ КОИТО ЗНАЯТ САМО КАК ДА ДОЯТ ВСИЧКИ, ДА СЕ ОБЛАЖВАТ, ДА СЕ ОТНАСЯТ КАТО С ОВЦЕ С ХОРАТА ОТ ПАСТВОТО ИМ, ЩОТО ДА СТЕ ВИДЕЛИ КЪМ ЦЪРКВАТА ДА ИМА ПРИЮТ ЗА БЕЗДОМНИ ИЛИ ЗА ДЕЦА СИРАЦИ, КАКВО ИМОТИ ЛИ НЯМА ЦЪРКВАТА,ЩО НЕ ДАДЕ ЦЪРКОВЕН ИМОТ НА ОТЕЦ ИВАН НА ОТЕЦ САРЪЕВ ЗА ХРАМОВЕ И ПРИЮТИ,АМА МОЖА ДА ПРОДАВА АРХОНТСКИ ТИТЛИ НА ХОРА КОИТО ТЪРГУВАТ С ОРЪЖИЕ
88
3
 
2
 
! Отговори
ДО 110 преди 11 години
НЯМАЛО КАЗВАШ КАК ДА СТАНЕ,ТО И ЗА ВЛАДИКАТА НИКОЛАЙ НЯМАЛО КАК ДА СТАНЕ,АМА И УСТАВА НА ЦЪРКВАТА АКО ТРЯБВА ЩЕ ПРОМЕНЯК,НО ТОЯ .. АЙ ДА НЕ КАЗВАМ КЪВ,ЩОТО ЖИВЕЕМ ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА.. ЩЕ ГО ТУРЯТ НА ПРЕСТОЛА НА ЦЪРКВАТАКАЖИ МИ САМО,МОЖЕ ЛИ ТАКЪВ ЧОВЕК ДЕТО КАРА КЮ СЕДМИЦИ,С РОЛЕКСИТЕ,ДЕТО ПЛЮЕ И АНАТЕМОСВА ХОРА КОИТО ЖИВЕЯТ БЕЗ БРАК И ТЕХНИТЕ ДЕЦА,КОЙТО Е ПРОТИВ АБОРТИТЕ,КОЙТО Е ТОЛКОВА КРАЕН, СРЕБРОЛЮБИВ, ЗЪЛ И ОТМЪСТИТЕЛЕН ДА БЪДЕ ПАТРИАРХИ ТИ И АЗ ЗНАЕМ ОТГОВОРА - Е ЩО ДА НЕ БЪДЕ ОТЕЦ ИВАН
87
0
 
0
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
Няма как да стане, тъй като те не са монаси. Висшето духовенство се избира само между монасите.Въпреки че доколкото знам о. Иван май живее като монах.
86
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 11 години
Мдаа, такива безсребреници като Максим и блаженопочившия сръбски патриарх Павле вече почти не се срещат измежду висшите духовници. И така е не само в България. Тези хора забравят, че са монаси. Един от монашеските обети е този за нестяжението т. е. отказът да притежаваш собствено имущество, защото вече не принадлежиш на тоя свят. Светите отци са имали само по една дреха на гърба си, а и нея са давали понякога на бедните.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСТИНСКИЯТ ПАТРИАРХ НА ТАЯ НАШАТА ЦЪРКВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЛИ ОТЕЦ ИВАН С ДОМЪТ ЗА СИРАЦИТЕ И БЕЗДОМНИТЕ ИЛИ ОТЕЦ САРЪЕВ ДЕТО ПОКРЪСТИ И СИ ГИ ВЪРНА ВЪВ ВЯРАТА ВСИЧКИ СЪС СМУТЕНО САМОСЪЗНАНИЕ И ВЯРА В РОДОПИТЕ,ЕТО ТИЯ ХОРА СА ДОСТОЙНИ ДА БЪДАТ ПАТРИАРСИ НА ЦЪРКВАТА,ТИЯ ХОРА ЗАЩОТО ИМ Е ВИДЕЛО ДЕЛОТО ИМ, ДЕЛО ПРАВЕДНО И ЗА ХОРАТА, А НЕ ЖИЕНИТЕ ДЕТО ***,ХАПЯТ СЕ И ОБИЖДАТ И ЛЪХА ЗЛОБА И АЛЧНОСТ ОТ ВСЯКА ТЯХНА ДУМА ЖЕСТ И ДЕЛО,ОНИЯ ЩО ПРОГОНИХА ХОРАТА ОТ ТРАМА, ОНИЯ ЩО НАКАЗВАТ ХОРА КАТО ОТЕЦ ИВАН
84
2
 
3
 
! Отговори
ЗВУЧИ ЛИ ВИ ПОЗНАТО преди 11 години
Прес публикува списък с колите на сръбски владици: - Шабачки Лаврентие - Ауди A6"- Зворничко-тузлански Василие - най-ново Ауди A6"- Сремски Василие - Мерцедес 200" E клас- Банатски Никанор - Шкода Супърб- Врански Пахомие - джип Компас спорт- Жички Хризостом - Пасат"- Тимочки Юстин - Ситроен C 5".ВЛАДИКАТА НИКОЛАЙ - А6 И Q7 ЗЛАТНИ ЧАСОВНИЦИ РОЛЕКСВЛАДИКАТА КИРИЛ НА ВАРНА LINKOLN TOWNCAR HIBRID И МНОГО ДРУГИ ТАКИВАПЪК И С ЦЯЛАТА СИ НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ -ОБИДЕНИ ГО РАЗДАВАТ НЯКОИ
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иване, точно против този материализъм на духовниците бяхме аз и Ваня.Похвална е скромността на патриарх Максим и делата му в помощ на нуждаещите се. Мир и светлина на душата му.
82
1
 
9
 
! Отговори
Палячо преди 11 години
сръбските владици са светлинни години от нашите .. най скъпата кола е най новото ауди 6 ?/боже мой..?! тук , при нас се говори за изключително качествено измерение на материализма.. дедо николай носи часовник колкото струва най новото ауди 6
81
1
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....ПРАВОСЛАВНИ СРБИНЕ НЕ ПЦУИ БОГА...!
80
1
 
21
 
! Отговори
nemo преди 11 години
и светейшият патриарх павле, Бог да го прости, също беше много скромен. дано сега заедно с нашият светейши приснопочинал патриарх максим стоят пред престола на Господа и се молят за благополучието и вразумлението на нашите народи.
79
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки народ си заслужава съдбата.И политиците.И духовниците.Като гледам колко хора жалят за полковника от ДС и ми става ясно защо тази държава е в това окаяно полжение.
78
4
 
7
 
! Отговори
до 99 преди 11 години
Бог се пише с главна буква.Ти като го пишеш с малка буква и ми е ясно колко страх от Бога имаш и колко си вярващЗащо въобще комунисти коментират въпросите на вярата?Тях това не ги засяга.А, засяга ги само като трябва да убият някой вярващ.През останалото време не ги засяга.
77
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Маким трябва да епатриарх само на комуинистите дето и без това в Бога не вярват.За вярващите той никога няма да е патриарх.Ама колко бил добър.Той и антихриста като дойде ще се показва благ на външен вид."По делата им ще ги познаете""По плодовете им ще ги познаете"А какви са плодовете на БПЦ сред народа?Неверие.Кой постави Николай, дето сега го плюете за владика?Максим."Не е виновен тоя дето яде зелника, а тоя дето му го е дал"Но трябва и да се мисли.А не да се реагира първосигнално.
76
1
 
18
 
! Отговори
дядо Матейко преди 11 години
Такива хора трябва да са начело на Българска Православна Църква! Белобрадият отец Иван, който гледа над 100 изоставени деца в софийското село Нови Хан ! Поклон и пред този човек !
75
0
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Референдум за патриарх! :) Киро и Ники немат шансове и това би било чудесно за БПЦ, защото ако някой от тях оглави БПЦ , то последната ще пропадне още по-дълбоко и хората съвсем ще загубят вяра.Това разбира се двамата "борци за власт" хич не ги интересува, защото патриархът няма мандатност...
74
1
 
3
 
! Отговори
даде преди 11 години
ама нашите претенденти са Патриарх след Максим са - Кадлилак-а срещу Ролкс-а. Така че със сърбите повече неща ни свързват, отколкото разделят, МАЙ?