Патриарх Максим няма да присъства на честванията за рождения си ден

Архивна снимка

© Георги Кожухаров

Архивна снимка

Патриарх Максим навършва 98 години днес, но няма да присъства на честването на рождения ден в катедралния храм "Св. Александър Невски". В храма ще бъде отслужена Съборна света литургия. След нея има и благодарствен молебен за здравето на Негово светейшество.


Празничната литургия и молебенът ще бъдат отслужени по случай 100 години от построяването на храма и за 98-ия рожден ден на българския патриарх. На тях ще присъства и президентът Росен Плевнелиев.


Главата на Българската православна църква обаче няма да участва в тържествата за рождения си ден. Преди дни той беше приет в правителствена болница заради отпадналост и лекарите препоръчаха известно време да си почива.




В църковните служби ще участват и духовниците от Света гора, които донесоха на 27 октомври от Атон копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно есть".


Цяла нощ в събота продължи бдението пред чудотворното копие на иконата в катедрала "Свети Александър Невски". Тази неделя беше отслужена тържествена литургия. Към храма се стекоха хора от цялата страна, за да помолят Божията майка за здраве и благоденствие. Чудотворното копие е от вчера в храма и ще остане там завинаги.


Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г., а три години по-късно постъпва в Богословския факултет на Софийския университет. През 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим, припомня БТА.


На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх. За 90-ия му рожден ден през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен.


Всичко, което трябва да знаете за: